Co je důležité při prodeji hub? A co při jejich přípravě v restauraci?

01.06.2012 00:00

Houby a paragrafy

 
Někdy se říká co Čech (Moravák) to houbař... Jelikož hlavní houbařská sezóna začíná přibližně v polovině května a končí až v polovině října, je vhodný čas na toto téma.
Češi jsou obecně vášnivými sběrači lesních plodin, ročně jich, alespoň dle údajů Ministerstva zemědělství ČR  nasbírají v průměru za více než tři miliardy (!) korun. Takřka ze dvou třetin se na zmíněných každoročních sběrech podílejí houby, kterých šetrní (myšleno přirozeně v dobrém)  Češi, Moravané a Slezané  nasbírají v průměru více než 20 000 tun, a to, dle statistických odhadů za téměř 1,9 miliardy českých korun.
Jaké speciální podmínky musí splnit člověk, který chce kupř. ve svém stravovacím zařízení používat lesní houby vlastnoručně nasbírané?