Houby mají pestrou škálu vitamínů

23.08.2011 00:00

Ten, kdo z hub rád vaří, se dříve či později začne zajímat, co všechno vlastně obsahují. A některá data ho mohou překvapit. Zhruba 70 - 95 procent (záleží na druhu) tvoří voda. Množství ostatních látek, obsažených v houbách, se zjišťuje z houbové sušiny. V průměru obsahuje sušina kolem 20 procent bílkovin. To ovšem opět záleží na druhu houby, protože jsou známy takové, kde se množství bílkovin pohybuje jen kolem 8, a druhy, které obsahují až 36 procent.

Celou čtvrtinu houbové sušiny zabírají sacharidy. Pro děvčata a vůbec všechny, kteří chtějí zhubnout, ale přitom chtějí zůstat fit s dostatkem živin pro svá těla, lze konzumaci hub jedině doporučit. Obsah tuků v sušině hub je totiž pouze 0,5 – 3,5 procenta, což potvrzuje všeobecně rozšířenou domněnku, že se po houbách netloustne.